Nieuwpoort.22 luidt nieuwe generatie visserijschepen in

Redactie KW

In de haven van Nieuwpoort is de MAYRA-LISA binnen gelopen. Het vissersschip liep op een IJslandse werf van stapel en is voor rekening van een Nieuwpoortse reder gebouwd voor de duurzame en milieuvriendelijke visserij in de Noordzee. De Nieuwpoort 22 is daarmee het vlaggenschip van een nieuwe generatie. Want het overschakelen naar de nieuwste technieken opent heel wat perspectieven voor de Vlaamse visserij.

“Ik heb vroeger een bokkenvisser gehad en daarmee vang je alles samen kabeljauw en platvis,” zegt Reder Marc Dezutter. “Maar volgens de Europese regels mag je in bepaalde gebieden niet vangen. Met dit schip gaan we selectief vissen ofwel tong of kabeljauw en andere bijvangsten hebben we dan niet meer.”

IJsland voert al jaren een streng beleid om hun visgronden te beschermen. De IJslandse vissers hebben heel wat ervaring met duurzaam vissen en milieuvriendelijke visserijtechnieken.

De MAYRA-LISA met thuishaven Nieuwpoort is ook een opsteker voor de toekomst van de visserij. De vismijn wil alvast betrokken worden bij de fusie tussen Oostende en Zeebrugge. “We gaan binnenkort besprekingen starten met de Vlaamse vismijnen,” zegt burgemeester Roland Crabbe van Nieuwpoort. “We gaan zien op welke manieren we kunnen samenwerken. Dat kan beperkt zijn met een zelfde verkoopsysteem of ruimer dat we hetzelfde management nemen.”

De N.22 MAYRA-LISA wordt op 24 augustus in de haven van Nieuwpoort gedoopt.

(jv/bv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier