“Nieuwe zeesluis belangrijk voor ontwikkeling haven” (Decaluwé)

Redactie KW

De beslissing voor de bouw van een zeesluis is een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van Zeebrugge. Met de nieuwe sluis en de nieuwe terreinen in de achterhaven kan de haven haar hoofdactiviteit, de containertrafiek verder ontwikkelen. Carl Decaluwé, die in het Vlaams parlement mee onderhandelt over de financiering van de Zeebrugse sluis, vreest voor de grote impact van de zeesluis voor Zwankendamme. “Het is inderdaad een moeilijke situatie. Ik denk dat in overleg met alle actoren op de meest leefbare manier een oplossing moet komen. Maar ik vrees dat inderdaad een moeilijke oefening wordt”,zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwe.

Naast Zeebrugge willen ook Antwerpen en Gent een nieuwe zeesluis. De totale kostprijs daarvan wordt op 2 miljard euro geraamd en een deel daarvan is voor de havenbesturen.

“Het zal een PPS formule worden. Eén van de elementen die we er in gekregen hebben is dat iedereen naar zijn eigen draagkracht zal moeten mee betalen. Dat betekent dat Antwerpen wel meer zal moeten betalen dan Zeebrugge. Dat is de basis met een minimum van 15 % van de investering”, zegt Decaluwé.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier