Nieuwe Yzerstar van reder Danny Olislagers vaart van Nieuwpoort tot Ieper

Redactie KW

Vorig weekend is voor het eerst in mensenheugenis een commercieel passagiersschip in staat om van Nieuwpoort over Diksmuide tot in Ieper te varen.

Reder Danny Olislagers kocht speciaal daarvoor een nieuw schip dat smal genoeg is om door de sluis in Boezinge te kunnen. Toch is er op het schip van dertig meter plaats voor zo’n honderd passagiers.

„De komende jaren wordt het oorlogstoerisme in de Westhoek nog belangrijker dan het nu al is”, aldus Danny Olislagers, reder van de Yzerstar. „In 2014 is het immers precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Diverse steden en gemeenten gingen al samenwerkingsverbanden aan om de herdenking van die gebeurtenis goed voor te bereiden. Ook wij willen ons met onze rederij inschakelen in het oorlogstoerisme. Een mogelijkheid daarbij is om met onze schepen de drie frontsteden van de Westhoek aan te doen?: Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort.”

Maar zo eenvoudig is dat niet. „Vooreerst is het Kanaal Ieper-IJzer dat ter hoogte van Knokkebrug in de IJzer stroomt, niet diep genoeg”, gaat Danny Olislagers verder. „Een tweede probleem voor de scheepvaart is de sluis in Boezinge. Die is maar vijf meter breed, niet genoeg voor mijn vorige Yzerstar. De sluis kan niet worden aangepast, het gaat om een historisch monument. Dus is er maar één oplossing?: op zoek gaan naar een schip dat door de sluis kan en toch een behoorlijk aantal passagiers kan vervoeren.”

Dat schip vond Danny Olislagers in het Nederlandse ‘s Hertogenbosch. „Ik kocht daar een schip van vijf meter breed en dertig meter lang. Er is plaats op voor honderd passagiers”, vertelt Danny. (Tom Vandenabeele)

www.seastar.be

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West en editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 27 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier