Nieuwe wrakkenwet beschermt maritiem erfgoed

Redactie KW

Een nieuwe wrakkenwet biedt bescherming voor al het maritiem en cultureel erfgoed dat zich in de Belgische Noordzee bevindt.

Die wet werd vorige vrijdag goedgekeurd door de federale regering, en is dinsdag in Oostende toegelicht door initiatiefnemer en minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (sp.a).

De Noordzee en het Kanaal behoren al eeuwenlang tot van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Heel wat boten zonken hier dan ook, met twee late pieken tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Omdat heel wat boten niet meer opgehaald kunnen worden of beter blijven liggen ter bewaring, of zelfs nog niet ontdekt zijn, is er nu een nieuwe wrakkenwet die het cultureel erfgoed onder water beschermt en meteen in regel is met het Unesco-verdrag. Concreet zal het erfgoed in de exclusieve economische zone en het continentaal plat dat al meer dan 100 jaar onder water zit, beschermd worden.

Nieuwe ontdekkingen

In de territoriale zee, waar België volledige soevereiniteit geniet, zal ook het erfgoed jonger dan 100 jaar beschermd worden. Dat idee werd ingegeven omdat heel wat schepen en duikboten zonken ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, volgend jaar pas 100 jaar geleden. Het gaat onder meer om een tiental Duitse duikboten van alle types. In totaal zijn zo’n 300-tal schepen geïnventariseerd. Provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé zal als Vlaams en federaal commissaris fungeren als ontvanger. Dat wil zeggen dat hij alle nieuwe ontdekkingen zal registreren en een advies zal opmaken dat dan naar de minister van de Noordzee gaat die moet beslissen of een nieuwe ontdekking erkend moet worden.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier