Nieuwe windhaan op Sint-Jacobskerk in Ieper

Redactie KW

In Ieper wordt een nieuwe haan geplaatst op de kerktoren van de Sint-Jacobskerk. In de zomer werd de haan op de kerk getroffen door een blikseminslag. Het stuk kwam naar beneden.

Op 13 augustus verleden jaar trof een zware bliksem inslag zowel de Ieperse Lakenhallen, maar ook de Sint-Jacobskerk in Ieper, gevolgd door een zware regenbui. De meeste aandacht ging naar de Ieperse Lakenhallen omdat daar juist het evenement “Vlaanderen zingt’ plaats vond. De Sint-Jacobskerk werd echter het zwaarst getroffen. De bliksem sloeg rechtstreeks in op de toren en brandde de haan af van het kruis. De haan kwam gelukkig terecht in de wandeling van de toren en niet op de grond of op toevallige wandelaars. De brandweer kwam onmiddellijk ter plaatse, maar gelukkig brak er geen brand uit.

De bliksemafleiders functioneerden uitstekend, maar door de rechtstreekse inslag was er toch heel wat schade vooral dan aan elektrische toestellen zoals de automatisatie van de klokkestoel, de sturing van de verwarming, de muziekinstallatie. De totale kost werd geraamd op 31.500 euro waarvan 27.000 euro wordt tussengekomen door de verzekeraar Ethias.

Ondertussen werd praktisch alles hersteld. Er werd een nieuwe muziekinstallatie geplaatst in plaats van de volledig verouderde installatie te herstellen, en deze werd meteen voorzien van alle nieuwe zaken zodat zowel kerkdiensten als concerten kunnen plaats vinden in de St-Jacobskerk. Zo is er aansluiting mogelijk op de muziekinstallatie van alle nieuwe hedendaagse toegangen zoals usb, mp3, … en er is ook een lus voorzien voor slechthorenden in de volledige middenbeuk.

De laatste en grootste schade wordt vandaag hersteld op 22/11, namelijk het werk aan de torenspits. Dit omvat het herstellen van het kruis, de heraansluiting van de bliksemafleiders aan het kruis en het plaatsen van de nieuwe met goud belegde, nagemaakte haan op het kruis. De kostprijs hiervan is 22.000 euro zoals eerder vermeld voor het grootste deel gedragen door Ethias. De werken worden uitgevoerd door Lamaire St-Germain. Hiervoor wordt een kraan gehuurd van 120 meter hoog zodanig dat men de spits kan bereiken. De voorwaarde om deze kraan te gebruiken was echter dat het compleet windstil was. De haan werd een drietal weken geleden gewijd in de eucharistieviering door pater Boni.

(PLI/AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier