Nieuwe wetgeving op grensarbeid zorgt voor hinder in grensprovincies

Redactie KW

Uitzendbureau Tempo-Team ondervindt in onze provincie en Henegouwen, die andere grensprovincie, hinder van de de nieuwe grensarbeidersregeling die het voor arbeiders uit Frankrijk fiscaal minder interessant maakt om in België als grensarbeider aan de slag te gaan. De wet, die eerstdaags in werking zal treden, heeft tot doel om misbruiken tegen te gaan en meer Belgische werkzoekenden sneller te integreren in de arbeidsmarkt.

“In de praktijk stellen we vast dat arbeiders uit Frankrijk meer twijfelen om in te gaan op onze vacatures maar dat er zich gelijktijdig ook niet meer Belgische werkzoekenden
aandienen voor openstaande betrekkingen. Hierdoor dreigt het probleem van de knelpuntberoepen nog te vergroten,” zegt Marc De Braekeleer van Tempo-Team.

“Voor het bedrijfsleven in West-Vlaanderen en Henegouwen is het van belang dat de grensarbeidersregeling blijft bestaan. Veel bedrijven kampen immers met ernstige tekorten, in het bijzonder voor vacatures voor knelpuntberoepen.”

Om de negatieve effecten van de wet te verhelpen versterkt het uitzendbureau zijn inspanningen om grensarbeiders uit Frankrijk aan te trekken. De wet voorziet immers in een overgangsregeling van 25 jaar tot 2033, waarbij de bestaande grensarbeidersregeling behouden blijft wanneer de werknemer uit Frankrijk niet voor lange tijd in België verblijft of woont, en reeds voor 31 december 2011 van de grensarbeidersregeling geniet.

Bij koepelorganisatie Federgon hebben ze voorlopig geen informatie over de kwestie.

(bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier