Nieuwe voetbalterrein met kunstgras primeur in de provincie

Redactie KW

Bij de aanleg van het nieuwe voetbalterrein in het sportpark zijn ze aan ‘de laatste rechte lijn’ begonnen. Als het winterweer geen spelbreker wordt, moet eind januari 2009 het nieuwe complex mét kunstgras gebruiksklaar zijn.

Het voetbalterrein bestaat uit een voetbalveld en een tribune met kantine. „Het veld meet 100 bij 60 m en heeft dus dezelfde afmetingen als dat van Club Brugge en Anderlecht”, weet schepen van Sport Rik Lips (CD&V). „Enig voor de streek is dat het veld uit kunstgras bestaat. Het werd anderhalve à twee maanden gelden bij een milde temperatuur met de grootste zorg gelijmd.”

Kunstgras

„Waar natuurgras het na een aantal weken per seizoen opgeeft, kan kunstgras 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bespeeld worden, zowel bij nat weer als tijdens kurkdroge periodes. Een natuurlijke grasmat is erg weersgevoelig. Die van kunstgras niet. Bij nat weer wordt het kunstmatige grasveld netjes afgewaterd, spelers kunnen er geen aarde lostrappen en de grassprieten zitten in het grastapijt stevig verankerd. Natuurgras vraagt heel wat inspanning, tijd én geld. Denk maar aan gras inzaaien, maaien, bemesten, lijnen kalken, enz. Niet alleen de eerste ploeg van KSVN, maar ook de jeugdploegen zullen op het veld van kunstgras hun wedstrijden spelen. Kunstgras is ook ideaal om de sporttechniek bij te werken. Zonder losse graszoden, verzakkingen of plassen op het veld kan de trainer zich helemaal focussen op het verfijnen van de technische aspecten van het spel. Technisch begaafde spelers komen beter aan hun trekken en het spel wordt sneller gespeeld.”

Het voetbalterrein wordt eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) dat het complex verhuurt. De bedoeling is om het terrein ook ter beschikking te stellen aan clubs van buiten Nieuwpoort. „We denken aan clubs uit hogere reeksen die aan zee een stage willen organiseren”, zegt Lips. „Voor zover ik weet, wordt het Nieuwpoortse voetbalveld het eerste veld van kunstgras dat voor de competitie in West-Vlaanderen wordt gebruikt.” (DCR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 28 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier