Nieuwe turbine IVBO levert energie aan 20.000 gezinnen

Redactie KW

De afvalintercommunale van Brugge heeft een nieuwe turbine waardoor ze drie keer meer elektriciteit kunnen produceren dan vroeger. Ze voorzien nu niet alleen in hun eigen elektricteitsbehoefte maar leveren ook energie aan 20.000gezinnen. De negen gemeenten die deel uitmaken van de intercommunale IVBO investeerden 31 miljoen euro in de nieuwe turbine.

De intercommunale IVBO in Brugge zamelt huishoudelijk afval en bedrijfsafval in en verwerkt het. Al sinds de opstart in 1982 wordt energie gerecupereerd. Zo levert de IVBO warmte aan het AZ Sint-Jan en de gevangenis. De intercommunale produceert ook elektriciteit, genoeg voor eigen gebruik. De rest, goed voor het elektriciteitsverbruik van 1.500 gezinnen, komt op het net terecht. Met de nieuwe turbine wordt dat een pak meer. De capaciteit is 12 Megawat elektriciteit, wat neerkomt op 20.000 gezinnen.

31 miljoen

In Vlaanderen zijn 10 verbrandingsovens, Brugge is de tweede grootste. Elk jaar wordt hier 170.000 ton afval verwerkt. Negen gemeenten maken deel uit van de IVBO, het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland. Zij investeerden 31 miljoen euro in de nieuwe turbine. Bij de IVBO werken 200 mensen.

(N.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Nieuwe turbine IVBO levert energie aan 20.000 gezinnen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier