Nieuwe startdatum niet zeker

Redactie KW

De Panne-Adinkerke Op vraag van oppositiepartij CD& Vplus vond een extra gemeenteraad plaats over het uitstel van de heraanleg van de Zeelaan. Schepen van Openbare Werken Roland Florizoone (VEDA) was kop van jut. Hij wou in de gemeenteraad geen nieuwe startdatum vastleggen vooraleer de bouwvergunning effectief binnen is.

Dat de werken in de Zeelaan in De Panne niet op 7 september zouden starten, sloeg volgens oppositiepartij CD& Vplus in als een bom omdat de schepen van Openbare Werken in de gemeenteraad nog had bevestigd dat de werken wel tijdig zouden starten. “Er is al altijd een gebrek aan visie geweest. We weten dat de heraanleg van de Zeelaan een complex dossier is. . In vergelijking met onze buurgemeenten hinkt De Panne achterop”, uitte Eric Engelbrecht (CD& Vplus) zijn kritiek. “Handelaars van kledij- en schoenwinkels hebben hun collectie al lang op voorhand besteld en andere middenstanders hadden tijdens de heraanleg zelf werken aan hun zaak gepland. Hebben jullie de timing van de werken voldoende in het oog gehouden ?”

Burgemeester Robert Butsraen (VEDA) beantwoordde die vraag als volgt : “We hebben uiteraard het dossier opgevolgd en een strikte timing vooropgesteld. We wisten dat het krap zou worden maar de heraanleg was mogelijk in tien maanden. Als we echter niet in september kunnen starten, zijn we genoodzaakt de werken uit te stellen.”

Verontschuldigingen

Bram Degrieck (VEDA) merkte op dat de voorbereiding van de werken in de soep was gedraaid. Daarop pikte schepen Roland Florizoone (VEDA) in. “Ik wil me verontschuldigen bij inwoners en handelaars en ben me bewust dat het uitstel voor sommige middenstanders een handicap betekent. Vooral voor boetieks is het nadelig. Ik heb zelf een twintigtal winkels bezocht. Wat is er nu precies gebeurd ? Na telefonisch contact kreeg ik van de dienst Stedenbouw de bevestiging dat de bouwvergunning half september binnen zou zijn. Daarom heb ik toen op de gemeenteraad bevestigd dat we konden starten. Ik had toen nog niet het advies van de dienst Onroerend Erfgoed door de vakantieperiode. Toen kregen we echter van diezelfde dienst Onroerend Erfgoed de vraag om uitstel zodat men het advies kon formuleren. Dat was voor ons een teken dat ze opmerkingen zouden geven en de dienst Stedenbouw moet daarmee rekening houden bij het verlenen van de bouwvergunning. Vandaar dus een vertraging. Daarop hebben we onze verantwoordelijkheid genomen.”

Twijfels

Frans Duyck (CD& Vplus) had voor de bewuste gemeenteraad in augustus vanuit de meerderheid opgevangen dat het project zou uitgesteld worden. Waarom werden die twijfels dan niet meegedeeld ? Roland Florizoone gaf toe dat het schepencollege op de vergadering in juni al met vraagtekens zat waarop Frans Duyck repliceerde dat de palmbomen een dekmantel waren voor de problemen. “Een dossier dat al zes jaar loopt, wordt op een paar weken voor de geplande startdatum afgeblazen”, aldus Duyck. “We hebben n tot twee jaar verloren met de discussie over het al dan niet bouwen van ondergrondse parkeerplaatsen in de Zeelaan. De goedkeuring van de rioleringssubsidies dateert van april dit jaar. Het dossier is ook gewijzigd na opmerkingen in gemeenteraden en informatievergaderingen”, aldus Florizoone. “Je moet toegeven dat het tijdsgebrek schrijnend is en dat jullie zwaar in de fout zijn gegaan. Je kan niet verwachten dat alle instanties het dossier positief zouden adviseren. Is het trouwens wel zeker dat de werken volgend jaar zullen starten ?”, pikte Johan Blieck (CD& Vplus) in.

Schepen Roland Florizoone antwoordde daarop dat hij de nieuwe startdatum pas zal bekendmaken nadat de bouwvergunning binnen is.

Amateuristisch

Reinilde Van Cleemput (Vlaams Belang) was boos en verbijsterd over de amateuristische aanpak van het dossier. “Dat is geen werkwijze voor een bestuur dat al vijftien jaar aan de macht is. Voor sommige handelaars heeft dat rampzalige gevolgen. Kan je zomaar werken in een vingerknip uitstellen ? Hoe groot is de meerkost bij dit uitstel ? Ik vind dat de schepen zijn conclusie moet nemen.”

Roland Florizoone liet weten dat er nog geen aannemer was aangesteld en er dus ook geen schadevergoeding moet betaald worden. Ook Frans Duyck (CD& Vplus) vond dat Florizoone verantwoordelijk is en verwees ook naar andere openbare werken die niet lukten. Serge Vandamme (VEDA) benadrukte dat de beslissing om de werken in de Zeelaan uit te stellen moeilijk was maar genomen werd door het voltallige schepencollege. Burgemeester Robert Butsraen besloot door te zeggen dat je al eens naast de bal kan trappen.

(GUS)

Schepen Roland Florizoone verontschuldigt zich bij handelaars en bevolking voor het uitstellen van de werken aan de Zeelaan. (Foto a-GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier