Nieuwe stap in onderzoek naar mysterieuze concentrische cirkels

Redactie KW

Een groep archeologen zet vandaag een nieuwe stap in het onderzoek naar de concentrische cirkels in de Assebroekse Meersen. Ze starten dan met het graven van een proefsleuf.

Het waren bodemkundigen die in de jaren 50 de ‘bodemkaart van België’ opstelden, die de vreemde bodemstructuur in Assebroek voor het eerst opmerkten. De structuur is van op de begane grond moeilijk te zien. Vanuit de lucht zijn de concentrische cirkels wel goed te zien.

Volgens sommige wetenschappers zou het om de restanten gaan van een middeleeuwse site met burcht en kerk. Anderen denken eerder aan prehistorische structuren, zoals we die kennen in Stonehenge in Groot-Brittannië. Nog anderen denken eerder aan een eeuwenoud ingenieus ontwateringssysteem. Het enige wat zeker is, is dat er ooit een windmolen heeft gestaan. En dat het om een site van uitzonderlijk groot belang gaat, ook dat staat volgens de archeologen buiten kijf.

Het onderzoek gebeurt door de VUB in samenwerking met het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek, Raakvlak, het Brugse stadsbestuur, het Regionaal Landschap Houtland en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse gemeenschap.

Meer over dit onderwerp? Kijk morgen naar het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier