Nieuwe standpunten Léonard mijlenver van bisdom Brugge

Redactie KW

Bisschop Jozef De Kesel van Brugge staat met zijn standpunten vaak haaks op die van aartsbisschop André-Joseph Léonard. Dat blijkt nog maar eens na een publicatie van een brief van Léonard in het maandblad Pastoralia. Zo wil Léonard weer meer jongens als misdienaar. Onlangs trok de bisschop van Brugge nog openlijk het celibaat in twijfel. De aartsbisschop lijkt net weer de andere kant op te schuiven.

Léonard beweert dat op sommige parochies zoveel meisjes misdienaar zijn, dat jongens nog aarzelen om ook misdienaar te worden. Volgens de aartsbisschop worden traditionele misteksten, vooral het Gloria, het Credo en het Sanctus, best niet vervangen “door dichterlijke alternatieven die soms een verre verwantschap hebben met de liturgische teksten”.

Hij weidt ook een alinea aan de ‘actieve deelname’ aan de eucharistieviering. Uitgezonderd mensen met gezondheidsproblemen zouden gelovigen volgens Léonard meer de rituelen van het rechtstaan en het knielen moeten respecteren.

De brief is al eind september geschreven, maar toont nog eens aan dat de standpunten van Léonard vaak mijlenver liggen van wat veel gelovigen zelf vinden.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier