Nieuwe scholen openen voor het eerst de schoolpoort

Freinetschool Ieper
Redactie KW

Ook in onze provincie zijn met de start van het nieuwe schooljaar enkele nieuwe scholen opengegaan. Meestal gaat het om kleinere methodescholen in het alternatieve onderwijs-circuit. In Ieper is een nieuwe Steinerschool van start gegaan. En we gingen ook eens kijken op de wijk Sint-Jan in Kortrijk. Daar kunnen kinderen voortaan terecht in een nieuwe Freinetschool.

De eerste schooldag en dus moeten de kinderen van de buurtschool V-TEX, op de wijk Sint-Jan in Kortrijk, elkaar nog leren kennen. De nieuwe school draagt dezelfde naam als het voormalige textielbedrijf uit de buurt. Ze maakt deel uit van de Freinetschool De Levensboom, die al 2 vestigingen heeft in Marke en Wevelgem. De nieuwe school vind je in een rijwoning.

In de grote vakantie is met man en macht gewerkt om alles klaar te krijgen. Vier begeleiders ontfermen zich over een vijftigtal kinderen. Die zitten verspreid over één kleuterklas en twee hogere graadsklassen. In het Freinetonderwijs is de inbreng van de kinderen belangrijk.

Steinerschool

Ook in het centrum van Ieper is er een nieuwe school: Een klassevol herenhuis in de Rijselsestraat is voortaan de thuisbasis van de Steinerschool. Vier juffen leiden de lessen in goeie banen. Voorlopig telt de school een 40-tal leerlingen. Het onderwijs hier is gebaseerd op de leer van de Duitse pedagoog Rudolf Steiner.

In Dudzele bij Brugge is dan weer een basisschool gestart die werkt volgens de Daltonmethode. Daarbij staan de begrippen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerking centraal. En die onderwijsvorm is nieuw in onze provincie. (Focus-WTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier