“Nieuwe regelgeving rond studentenkoten werkt” (stad Brugge)

Redactie KW

In Brugge zijn vorig jaar een kleine 200 studentenkamers bijgekomen. Volgens het stadsbestuur een teken aan de wand dat het aangepaste beleid om het investeren in koten aantrekkelijker te maken werkt. Brugge telt nu zo’n 6000 studenten, tegen 2015 zouden dat er ruim 7000 zijn. Ongeveer een derde daarvan kiest voor een kot in Brugge, nieuwe huisvestingsprojecten staan dan ook op stapel voor de studenten van de toekomst.

Brugge telt momenteel zo’n 1600 studentenkamers. Tegen 2015 zouden er nog zo’n 800 moeten bijkomen om het groeiend aantal studenten van Howest en KHBO op te vangen. De stad heeft daarvoor de regelgeving aangepast en dat lijkt te werken. “Het is zo dat wij zelf geen actor zijn maar regisseur,” zegt schepen van Huisvesting Mercedes Van Volcem. “Wij hebben de bouwverordening aangepast en we hebben ook een premie tot 1000 euro geïnstalleerd voor wie investeert in kamers boven winkels.”

De aanpassingen hebben er ondermeer voor gezorgd dat het aantal nieuwe kamers steeg van 54 in 2007 naar 195 vorig jaar. Dit jaar zijn al 64 kamers vergund of gerealiseerd. De schepen wijst ook op de projecten die op stapel staan en op de potentiële locaties.

Nog appartementen ombouwen

“We denken aan de Rode Nonnen en de oude Fortis gebouwen in de Spanjaardstraat,” zegt Van Volcem. “Ook op de Koning Albert I-laan zijn nog heel wat mogelijkheden omdat daar heel veel oude appartementen zijn die makkelijk omgebouwd kunnen worden en die dicht bij de hogescholen liggen. En dan is er ook nog het Leyselehof waar we het RUP laten aanpassen om daar een leegstand pand om te bouwen.”

Recent nog wijzigde Brugge ook de regelgeving rond het opsplitsen van panden. Dat mag nu vanaf 180 vierkante meter in plaats van 260 vierkante meter.

(JV/KB)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier