Nieuwe palliatieve zorgeenheid De Vlinder

In Brugge is de Vlinder geopend. Dat is de nieuwe naam voor de palliatieve zorgeenheid van de twee ziekenhuizen Sint-Lucas en Sint-Jan.
Redactie KW

In Brugge is De Vlinder geopend. Dat is de nieuwe naam voor de palliatieve zorgeenheid van de twee ziekenhuizen Sint-Lucas en Sint-Jan. De eenheid is verhuisd van het Brugse Minnewater naar de campus Franciscus Xaverius in het centrum van Brugge. Er kunnen negen patiënten in de nieuwe eenheid terecht.

De palliatieve zorgeenheid aan het Minnewater was een tijdelijke oplossing. Na een jarenlange zoektocht kwam een verpleegeenheid vrij in deze campus van het AZ Sint-Jan in het hartje van Brugge. Om te benadrukken dat het om een samenwerking gaat tussen de ziekenhuizen Sint-Jan, Sint-Lucas en het Netwerk Palliatieve zorg Noord West-Vlaanderen krijgt de eenheid een nieuwe naam en een nieuw logo.

“Uit het palliatieve team is de suggestie gekomen om de eenheid ‘De Vlinder’ te noemen. Men probeert om de symboliek van de vlinder over te brengen die van de ene fase in het leven naar de andere overgaat. Weliswaar een eindfase van het leven, maar ook dat is een overgang, vandaar de naam”, zegt Frank Vandevoorde van AZ Sint-Jan in Brugge.

De eenheid richt zich tot patiënten met een korte levensverwachting van een aantal weken of maanden. Er is een aparte badkamer, keuken en woonkamer waar de patiënten samen met hun familieleden hun laatste levensdagen kunnen doorbrengen.

“We hebben ervoor gezorgd dat het niet het aanzicht heeft van een verpleegeenheid, maar het was de bedoeling om die eenheid om te bouwen tot een huiselijke, familiale omgeving waar sereniteit heerst en waar mensen die in de eindfase van hun leven zijn anders worden opgevangen dan in een verpleegeenheid”, zegt Frank Vandevoorde.

Morgen verhuizen de eerste patiënten van het Minnewater naar de Vlinder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier