Nieuwe mijnenbestrijdingssimulator voorgesteld

De Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsschool Eguermin in Oostende heeft zijn nieuwe mijnenbestrijdingssimulator voorgesteld.
Redactie KW

De Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsschool Eguermin in Oostende heeft zijn nieuwe mijnenbestrijdingssimulator voorgesteld. Met de nieuwe simulator zal de mijnenvloot nog beter aan land kunnen oefenen op het opsporen en in kaart brengen van mijnen. Dat kon tot voor kort alleen nog maar met een verouderde simulator of bij goed weer op zee. Eguermin is als enige door de Navo erkend als internationaal kenniscentrum voor mijnenbestrijding.

Aan de hand van een concreet voorbeeld geeft één van de instructeurs van de mijnenbestrijdingsschool in Oostende uitleg over de werking van de nieuwe simulator. Gespecialiseerde bedrijven hebben vijf jaar aan het toestel gewerkt. Het toestel kost zo’n 8 miljoen euro. De trainingsmogelijkheden zijn dan ook heel uitgebreid. Met de simulator kan gelijk welk scenario, waar ter wereld, en in verschillende weersomstandigheden nagebootst worden.

De simulator is ook een perfecte kopie van de nieuwe mijnenbestrijdingsapparatuur van de Belgisch-Nederlandse vloot. Sinds 2005 worden de vaste sonarsystemen aan de schepen systematisch vervangen door een hypermodern geïntegreerd systeem. Daarmee zijn ons land en Nederland pioniers op wereldvlak.

Eguermin is sinds 1965 de mijnenbestrijdingsschool voor België en Nederland. Per jaar volgen er zo’n 600 mensen opleiding. De 16 schepen van de Belgisch-Nederlandse mijnenvloot worden vooral ingezet om oorlogsmunitie op de bodem van de Noordzee onschadelijk te maken. Per jaar vinden ze er gemiddeld 200 projectielen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier