Nieuwe maatregelen voor pluimvee- en varkenshouders vanaf 2012

Redactie KW

MET VIDEO – Vanaf 1 januari mogen pluimveehouders geen legkippen meer houden in zogenaamde legbatterijen. En nog vanaf 1 januari mogen biggen niet meer onverdoofd gecastreerd worden. Dat zijn twee maatregelen die voor de landbouwers niet zonder gevolgen zijn. West-Vlaanderen telt het meest varkenshouders en ook heel wat pluimveebedrijven.

U herinnert zich misschien nog de acties van dierenrechtenorganisatie Gaia zo’n vijf jaar geleden, tegen het onverdoofd castreren van biggen. Varkenshouders verwijderen de teelballen van de biggetjes omdat die de smaak van het vlees zouden beïnvloeden. Vanaf 1 januari moeten de dieren nu voor de castratie verdoofd worden, wat al vaker gebeurde door steeds betere technieken.

Legkippen

Ook het dierenwelzijn van de legkippen moet vanaf 1 januari beter. De legbatterijen waarin kippen onbeweeglijk in een kooi zitten en enkel kunnen eten en eieren leggen is voorbij. Het verbod geldt al van 1999 maar de sector kreeg 12 jaar tijd om zich aan te passen. Bij Rollie’s in Rollegem rollen er al sinds 2005 eieren van echte scharrelkippen van de band. Dirk Kekenbosch: “Het voordeel is dat het voor de dieren aangenamer is om te vertoeven. Omdat ze bewegen, kunnen ze ook een betere kwaliteit van voeding aan, wat dan weer het ei ten goede komt.”

Op dit bedrijf zitten de ruim 50.000 scharrelkippen zoveel mogelijk in daglicht, de energie komt van zonnepanelen en de transportafstanden met de eieren zijn beperkt. Toch vraagt de omschakeling een grote investering en daar knappen veel legkipbedrijven op af.

Nieuwe maatregelen voor pluimvee- en varkenshouders vanaf 2012

Bekijk hier de reportage

(KV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier