Nieuwe kweektechniek hangmosselen in Noordzee hoopgevend

Redactie KW

Voor de kust van Nieuwpoort loopt een experiment voor de kweek van hangmosselen met Long Lines, waarbij aan een lange tros koorden, de oogsttouwen zijn opgehangen. Met dit systeem wil de Vlaamse Schelpdier en Viscoöperatie, die enkele jaren geleden de mosselkooien van SDVO overnam, de mosselcultuur nieuw leven inblazen. En de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend.

Uit het mislukte project met de mosselkooien bleek dat het kweken van hangmosselen in volle zee dan toch niet zo eenvoudig is. Daarom schakelde de Vlaamse Schelpdier en Viscoöperatie of VSVC over op het long line systeem.

“Wat we nu doen met long lines is een meer beproefd system dat ook in andere landen gedaan wordt en waarvan de degelijkheid bewezen is. Het is een systeem met touwen die meegaan met de zeebeweging en meer bestand is tegen breken en op drift slaan,” zegt Philippe Godfroid.

Tussen twee boeien wordt een lijn van 200 meter gespannen en daaraan hangt als een gordijn de productielijn. De eerste resultaten van dit kweeksysteem zijn hoopgevend. Tot nu toe zijn een beperkt aantal longlines in volle zee uitgezet. Het mosselzaad heeft zich massaal op de hoofdtros en oogstlijnen gezet en groeit snel.

“We zijn de kleintjes aan het verzokken zodat ze voor volgend jaar voor consumptie geschikt zijn,” zegt Danny Huyghebaert. “We hebben er nog niet zoveel maar we proberen dat stelselmatig uit te breiden. We telen wat er nu aanhangt en volgen dat op. We gaan dit zo opbouwen zodat we er het hele jaar niet moeten aankomen.”

En dat er een markt en een toekomst is voor de Vlaamse hangmosselen bewijzen Reynaert en Versluys. Zij brengen nu al enkele seizoenen met succes de Belgica mossel op de markt.

(bv/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier