Nieuwe indeling districten voor provincieraadsverkiezingen een feit

Redactie KW

De Vlaamse regering heeft het ontwerp van het nieuwe Vlaamse kiesdecreet definitief goedgekeurd. Dit houdt vooral een wijziging in voor de provincieraadsverkiezingen : voortaan verkiezen we maar 72 provincieraadsleden meer i.p.v. 84, en het aantal kiesdistricten in onze provincie wordt herleid van 12 naar 7.

Eén district, Tielt, blijft volledig ongewijzigd en behoudt ook zijn aantal te verkiezen raadsleden : 6. Twee andere districten blijven ook ongewijzigd, maar leveren zetels in : Brugge (van 20 naar 17) en Oostende (van 11 naar 9). De districten Roeselare en Izegem worden samengevoegd (9 raadsleden), idem dito voor Diksmuide en Veurne (7 raadsleden) en Ieper en Poperinge (7 raadsleden). Kortrijk, Harelbeke en Menen ten slotte fusioneren ook tot één district, dat 17 raadsleden mag aanduiden.

“Het nieuwe decreet bevat nog een aantal andere opvallende nieuwigheden”, licht Vlaams minister Geert Bourgeois toe. “Zo zullen, voor zowel gemeente- als provincieraadsverkiezingen, de twee kandidaten op de kop van de lijst van een verschillend geslacht moeten zijn, en zal vanaf de verkiezingen van 2018 enkel nog de eigen familienaam mogen worden gebruikt op de verkiezingslijsten, en is een combinatie met de familienaam van de echtgenoot dus niet langer mogelijk”.

En wat de provincieraadsverkiezingen betreft : de resultaten zullen voortaan ook per gemeente mogen worden bekend gemaakt. Op vandaag kan enkel maar worden afgefilterd tot het niveau van het kanton.

Het ontwerpdecreet moet wel nog worden bekrachtigd door het Vlaams parlement. (JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier