Nieuwe Hogebrug in harelbeke klaar tegen maart 2016

Momenteel wordt een gebouw van de huidige sluis afgebroken. © LOO
Redactie KW

De Leiewerken in Harelbeke zitten op schema. Dat bleek tijdens een infovergadering die de stad en waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal nv belegde. De tijdelijke stuw staat er al en er wordt volop gewerkt aan de nieuwe Hogebrug.

Alle publieke en private projecten langs het water worden in Harelbeke onder de noemer h^aqua geplaatst. Het gaat om de Leiewerken, maar ook om de werken op en rond het marktplein. Woensdag werd vooral op de Leiewerken de focus gelegd. “In Harelbeke zijn er in het kader van die werken drie werfzones”, zegt Bert D’Hondt, die met Peter Van Besien de projectingenieur bij Waterwegen en Zeekanaal is die de Leiewerken opvolgt. “Je hebt het Moleneiland, de nieuwe Hogebrug en nieuwe kaaimuren.”

“Wat het Moleneiland betreft : er komt een nieuwe sluis die 230 meter lang en 12 meter breed is”, aldus nog Bert D’Hondt. “Ze zal drie paar deuren hebben, zodat kleinere vaartuigen sneller door de sluis raken. Verder bouwen we twee stuwelementen die de stand van het water zullen regelen, en twee vijzelgemalen. Die gemalen zullen energie opwekken, die dan weer gebruikt zal worden om de sluis te laten functioneren.”

Kuurnebrug opvijzelen

Een tweede werfzone is de Hogebrug, die volledig vervangen wordt. “Door een stalen boogbrug”, aldus nog de projectingenieur. “De brug wordt momenteel voorgemonteerd in Aelterman in Gent en zal binnen enkele maanden per schip vervoerd worden in verschillende stukken. In februari, maart wordt ze dan gemonteerd op het nieuwe kaaiplatform voor de firma Geldof en ook geplaatst.” De Kuurnebrug, die 6,60 meter boven het water hangt in plaats van de beoogde 7 meter, zal 40 cm worden opgevijzeld.

Geldof moet een nieuw kaaiplatform krijgen omdat grote schepen op die plaats niet zouden kunnen passeren. “De bocht daar moet langer gemaakt worden. Daarom moet het huidige kaaiplatform verdwijnen. Maar de firma Geldof krijgt dus een nieuw kaaiplatform wat verderop. De werken daarvoor zijn al volop bezig.”

Een derde werfzone draait rond de kaaimuren. “Enerzijds zal de Leie vanaf volgende zomer opnieuw tot aan de Banmolens stromen, want de aannemer zal de rivier daar open maken. Via een brugje zullen voetgangers en fietsers wel gemakkelijk het jaagpad kunnen bereiken.” Brasserie De Banmolens zal echter geen terrasruimte verliezen. “Anderzijds worden de kaaimuren ter hoogte van de Grote Markt verlaagd en komt er meer groen. De Twee-Bruggenstraat wordt een soort van promenade langs de Leie.”

Intussen is een aannemer ook begonnen met de afbraak van een gebouw van de huidige sluis. Het gaat om enkele portieken en het gebouwtje dat er bovenop staat. “De gebouwtjes en een van de portieken (steunpilaren, red.) worden weggevoerd”, aldus nog Bert D’Hondt. “Een van de portieken houden we en zal op de tip van het Moleneiland worden geplaatst. Daarbovenop komt een nieuw gebouwtje en we voorzien ook een trap daar naartoe. Zo zullen we een uitkijktoren creëren.”

Markt verhuist

Op de markt zelf beweegt er ook veel : volgende week wordt begonnen met de afbraak van De Chinees. Daardoor verhuist de donderdagmarkt de komende zes weken naar de parking van het Forestiersstadion. “Er wordt een bus ingelegd van het marktplein naar daar”, aldus Cindy Deprez, stedenbouwkundig ambtenaar van stad Harelbeke. “Het marktplein zelf wordt verlegd, maar de heraanleg gebeurt pas eens een aantal nieuwbouwblokken is gerealiseerd. Met vastgoedontwikkelaar Immogra, de voorkeursbieder voor dit project, lopen de onderhandelingen. In januari worden die normaal afgerond, maar de werken zullen pas ten vroegste in het najaar van 2016 starten.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier