Nieuwe fase in restauratie brouwerij

Redactie KW

De brouwerij-mouterij Sint-Joris in Reningelst wordt begin volgend jaar van binnen gerestaureerd. De ministeriële goedkeuring voor deze fase van de restauratie is binnen. Na de buitenrestauratie van de beschermde brouwerijsite is dit de tweede fase in de renovatie ervan.

Allereerst zal de ruïne van de mouttoren en de mouterij aangepakt worden: toren en mouterij worden afgebroken tot op het laagste plafondniveau en de volledige kuip wordt leeggehaald. Daarna zal de binnenrestauratie van de brouwerij aangevat worden: vloeren, muren en plafonds, maar ook een aantal interessante industrieel-archeologische elementen worden gerestaureerd, ondermeer een koperen koelschip, twee grote watertanks, een Baudelot-koeler, gistingsketels en doorheen het hele gebouw een rotatiesysteem, aangedreven door een dieselmotor vanuit de machinekamer op de gelijkvloerse verdieping.

Vanuit de gistingszaal wordt ook een nieuwe opening gemaakt naar de lagerkleder, waar nog een hele reeks tanks staan waarin het bier verder kon rijpen. Het volledige brouwproces zal in dit gerestaureerde gedeelte verteld kunnen worden.

Een definitieve herbestemming van het gebouw is er nog niet. Vzw De Fietseling blijft het plan koesteren om het complex een bestemming te geven die aanleunt bij het bloeiende fietstoerisme in de streen en wil daarbij complementair zijn aan het groeiend aanbod van toeristische accommodaties in het dorp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier