Nieuwe Budafabriek in oude textielfabriek opent deuren voor publiek in Kortrijk

Redactie KW

In Kortrijk zet de nieuwe Budafabriek dit weekend zijn deuren open voor het publiek. De creatieve werkplek is ondergebracht in de gebouwen van de oude textielfabriek Desmet-Dejaeghere op het Buda-eiland. Het wordt de fabriek van de toekomst waar ontwerpers, kunstenaars, studenten en ondernemers samen zitten. De renovatie van de fabriek kost 2,8 miljoen euro. De helft daarvan komt van subsidies van Vlaanderen en Europa.

De plannen om de oude textielfabriek Desmet-Dejaeghere op het Buda-eiland in de buurt van de Broeltorens om te bouwen tot een creatieve plek dateren al van 10 jaar geleden. Het is het sluitstuk van het stadsvernieuwingsproject op het Budaeiland.

Stefaan De Clerck , burgemeester Kortrijk: “De laatste textielfabriek in het hart van de stad wordt de stadsfabriek van de toekomst waar iedereen, elke burger, elke ondernemer, elke student een plek kan vinden en schitterende dingen doen.”

In de fabriek van 3.000 vierkante meter is plaats voor tentoonstellingen, workshops en productpresentaties van bedrijven. Maar centraal staat het Budalab. Een meetingpoint en een open atelier.

Er zijn heel veel partners bij het project betrokken waaronder de Howest, Designregio Kortrijk en de Intercommubale Leidal. Het idee dat hen bindt is dat innovatie ontstaat uit de clash van ideeën van mensen met verschillende achtergrond.

Het oude gebouw werd onder handen genomen door het architectenbureau van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. Langs de straatkant werd een vijfhoekig volume bijgebouwd om het gebouw wat meer zichtbaar te maken. De hele renovatie kostte 2,8 miljoen euro, ruim de helft wordt betaald met subsidies van Vlaanderen en Europa. Maar het blijft een smak geld.

Zaterdag en zondag valt hier al vanalles te beleven. Er zijn workshops, lezingen, concerten en een picknick.

(ND/ABO)

Meer vanavond in het WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier