Nieuwe binnenvaartverbinding tussen Zeebrugge en Duisburg

Redactie KW

Port Connect en H&S Container Line zijn gestart met een nieuwe binnenvaartverbinding tussen Zeebrugge en de Duitse Rijnstreek. Daarvoor wordt een estuair schip ingezet dat zowel op zee als op de binnenwateren kan varen. Er worden in Duitsland twee containerterminals aangedaan. De nieuwe lijn is één van de alternatieven om de ontsluiting van de Zeebrugse haven te verbeteren.

Voor zijn eerste reis heeft de TRIPOLI 260 containers aan boord. De vracht textiel uit het Verre Oosten was enkele uren eerder in Zeebrugge gelost en is nu al op weg naar zijn eindbestemming in Duitsland. De lading moet ook niet meer overgezet worden op kleinere schepen en dat is een belangrijke tijdswinst. Zeebrugge is voortaan met het Rijngebied verbonden.

Duisburg
“Ze vertrekken nu op donderdag om 14 uur en ze komen de zaterdagavond tegen 10 uur aan in Neuss in Duitsland en van daar gaan ze naar Duisburg. Ze laden en lossen in deze 2 plaatsen en dan zijn tegen zondag terug. In de week kan het schip dan ingezet worden op Antwerpen”, zegt Joachim Coens van het havenbestuur van Zeebrugge.

Stijging van 10%

Dergelijke verbindingen die via de zee toegang krijgen tot een rivierennet zijn een belangrijke schakel in de haventrafiek. Met een stijging van 10 % in vergelijking met vorig jaar is Zeebrugge vragende partij voor een uitbreiding van de estuaire vaart.
Het zusterschip DESEO wordt ingezet voor de estuaire vaart naar Antwerpen.

Eens op kruissnelheid houden de binnenvaart verbindingen tussen Zeebrugge, het Rijnland en Antwerpen wekelijks zo’n 1200 vrachtwagens van de weg. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier