Nieuwe alternatieve schooltjes in Wevelgem en Kortrijk leggen accent op ‘beleven’

Redactie KW

Bij het begin van het schooljaar zijn twee nieuwe scholen van het gemeenschapsonderwijs van start gegaan in Kortrijk en Wevelgem. Beiden hebben een bijzonder concept waarbij ‘beleven’ centraal staat.

Leren stappen door de ruimte op de Radetzky March van Johann Strauss. Je ziet het kleuters maar zelden doen. Maar in de nieuwe basisschool De Kleine Kunstgalerij in Kortrijk is het een dagelijkse gewoonte. Net als het nabootsen van werken van de meester van de popart, Andy Warhol. Els Duynslager, juffrouw: “Het is niet zo dat we zeggen: dat is nu Andy Warhol, we voegen het gewoon spontaan toe. Het volgende thema is “Ik binnenste buiten” en dan gaan we aan de slag met een beeldend kunstenaar.” De Kleine Kunstgalerij biedt dus traditioneel onderwijs aan, maar waar het kan doorspekt met kunst.

Startbaan XL

En ook Startbaan XL in Wevelgem volgt de eindtermen. Maar deze nieuwe secundaire school met enkel een eerste graad doet het op een iets andere manier. Een talkshow in de les Nederlands of Karaoke in de les Frans om chansons te leren. De startbaan XL wil zo de twaalf leerlingen het hele schooljaar lang blijven boeien. Sophie Quartier, De Startbaan XL: “De naam spreekt eigenlijk voor zich. Het staat voor extra live leren. Kinderen gaan ontdekken dat wat ze in boeken leren, ook kunnen linken aan de actualiteit.”

(KB/BS)

Nieuwe alternatieve schooltjes in Wevelgem en Kortrijk leggen accent op 'beleven'

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier