Nieuwe abdij Westvleteren bijna af

Redactie KW

MET VIDEO – De nieuwe abdij voor de broeders van Westvleteren is bijna klaar. Om de nieuwbouw te kunnen financieren, hebben de broeders extra trappistenbier geproduceerd. 93.000 boxen met zes flesjes Westvleteren XII en 2 glazen, worden vanaf volgende donderdag in alle Colruytwinkels verkocht.

Het oude kloostergebouw was verzakt, en had scheuren in de muren. Grondig renoveren, of een nieuwbouw, was een jaar of tien geleden de vraag. Voormalig bouwmeester Bob Van Reeth kwam met het voorstel voor een nieuwbouw, naar de vorm van een oude Cisterciënzerabdij. En die nieuwbouw is nu bijna klaar. De broeders willen niet bekend maken hoeveel het gebouw kost, maar het zou naar verluidt zo’n 8 miljoen euro zijn. Volgende week beginnen de broeders te poetsen, voor kerstmis zouden ze hun intrek willen nemen in de nieuwbouw.

Bier te koop in Colruyt

‘Ik hielp de abdij brouwen’, staat in ‘t Latijn op de flesjes Westvleteren XII die volgende week in de Colruyt te koop zijn. Per zes, in een bijzondere geschenkverpakking, en met twee glazen bij. Je hebt een bon uit Knack of De Standaard nodig om een bouwsteenbox te kopen. De bierverkoop zal bovendien bij een eenmalige actie blijven. Omdat de broeders vaak de opmerking kregen dat ze op een goudmijn zitten met hun befaamde bier, en dus best wel zelf voor een deel van het bouwbudget kunnen instaan, hebben ze uiteindelijk met de extra productie ingestemd. Veertien maanden lang hebben ze een week per maand extra gebrouwen, en een bijkomende dag gebotteld.

Bekijk hier de reportage

(EV/BS)

Meer hierover in de journaals van FOCUS en WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier