Nieuwe aanklachten tegen pedopater Dejaeger, proces kan duren tot in februari

Redactie KW

In het proces tegen eskimopater Eric Dejaeger, die in het Canadese Iqaluit terechtstaat voor tientallen gevallen van kindermisbruik, zijn drie nieuwe aanklachten ingediend.

Omdat de verdediging deze zaken tegen de voormalige pater Oblaat uit Roeselare wil bekijken, zal het proces over het jaareinde getild worden en wellicht duren tot in februari. Eric Dejaeger wordt in Canada beschuldigd van misbruik van Inuit-kinderen, jongens en meisjes, in de kleine gemeenschap van Igloolik tussen 1978 en 1982. Er zijn 76 gevallen van pedofilie waarvoor 41 slachtoffers hem aanklagen.

Feiten uit dezelfde periode

De drie nieuwe aanklachten hebben betrekking op feiten die zich ook in die periode zouden hebben afgspeeld. In het licht van deze aanklachten vroeg Malcolm Kempt, de advocaat van Dejaeger, om uitstel. Rechter Robert Kilpatrick stemde daarmee in, alhoewel hij zich daarover diep ontgoocheld toonde. Het proces tegen de 66-jarige gevallen eskimomissionaris is al verschillende keren uitgesteld en lijkt op vandaag weer op de lange baan te worden geschoven. De kans bestaat dat advocaat Kempt nieuwe getuigen oproept.

Dejaeger geeft in de rechtbank een gezonde indruk, alhoewel hij kampt met hartproblemen, een hoge bloeddruk en andere kwaaltjes. Hij zit al bijna twee jaar in de cel in Iqaluit.

(JPT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier