Nieuw verzet bij vzw Leefbare Polderdorpen

Redactie KW

De vzw Leefbare Polderdorpen, die vooral inwoners van Zwankendamme groepeert, plant nieuwe acties tegen de uitbreiding van het rangeerstation van de spoorwegen in Zwankendamme. De voorbije maanden werd er veel gepraat en gestudeerd. „De Pelikaan in de achterhaven is een haalbaar alternatief”, zegt woordvoerder Johan Mistiaen. „Maar de politici doen net alsof alles al beslist is. Wij gaan ons nu met alle mogelijke middelen verzetten en het dossier grondig vertragen…”

Het was enige tijd stil rond de vzw Leefbare Polderdorpen. „We hebben een pauze genomen om informatie in te winnen, te luisteren en te praten en ten slotte om conclusies te trekken”, vertelt woordvoerder Johan Mistiaen.

„We zijn onder meer naar het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu en Openbare Werken Hilde Crevits getrokken om te vragen, wat er zal gedaan worden voor de leefbaarheid van Zwankendamme en Lissewege, als de spoorwegbundel in Zwankendamme wordt uitgebreid. Het enige antwoord dat we kregen, is dat de invulling van de leefbaarheid een kans moet krijgen. Intussen stellen we vast dat Vlaams minister-president Kris Peeters en minister Crevits melden, dat de voorfinanciering van het vormingstation bijna rond is. Zij gaan er dus vanuit dat het Zwankendamme wordt !”

Het geduld van de actiegroep raakt op. „Politiek is er nog niets beslist, maar iedereen doet alsof. Daarom gaan we nu meer acties organiseren. Het huidige spoor Brugge-Zeebrugge is doodlopend. Dat opent mogelijkheden om het te verleggen. Wij hebben zelf een plan uitgetekend waarin de Pelikaan wordt ingepast. Dat plan is er niet zomaar gekomen, maar na overleg met deskundigen. We willen dat ook anderen deze oefening doen. Zwankendamme is vooral de goedkoopste optie. Voor mens en milieu is ze de minst gunstige”, zegt Mistiaen.

Broodwinning

„Onze nieuwe strategie is het maximaal aanvechten van alle vergunningen en onderzoeken”, zegt Johan Mistiaen. „Wij zijn klaar voor de Raad van State. We hebben al een lijstje met een tiental argumenten om onze rechten te verdedigen. De haven is voor velen een broodwinning, maar ze mag de leefbaarheid van ons dorp niet onnodig hypothekeren. Eén politicus raadde ons intussen aan om te beginnen onderhandelen over een ‘uitdrijfscenario’ in plaats van ons te verzetten tegen de plannen voor het rangeerstation. Dat is voor ons onaanvaardbaar. We waarschuwen dan ook Infrabel en burgemeester Moenaert, dat wij wakker liggen en dat wij hen wakker zullen houden. Een Doel-scenario willen we niet.”

(Geert Weymeis)

Uitgebreid artikel in De Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 12 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier