Nieuw taalbeleid donderdag van kracht bij stadsdiensten van Menen

Redactie KW

Aan de loketten zullen de ambtenaren dan nog enkel Nederlands spreken.

Begin september stond Menen in het middelpunt van de belangstelling toen het een strak taalbeleid aankondigde. De ambtenaren aan het loket zouden vanaf nieuwjaar nog enkel Nederlands spreken. Wie dat niet begreep zou het met pictogrammen of gebarentaal moeten doen. Nu komt eerst de vraag of iemand Nederlands spreekt of begrijpt.

Burgemeester Martine Fournier : In 95% begrijpt Nederlands of doet een inspanning. We zijn daar positief in verrast. We dachten begin september dat dit niet zou lukken. We dachten dat we met foto’s en pictogrammen zouden moeten werken maar we begrijpen dat de mensen toch het Nederlands machtig zijn. Dat ze zich toch nog verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands”.

Milder discours

Als het toch niet lukt, is er een briefje in vier verschillende talen om te vragen opnieuw langs te komen met een tolk. Pas in uitzonderlijke gevallen komen er nog pictogrammen of foto’s aan te pas. Bijvoorbeeld met een Nederlandstalige folder met afbeeldingen voor anderstaligen die willen verhuizen.

De heisa rond het voorstel in september zindert nog na, maar het discours lijkt toch iets milder nu. Het komende jaar wordt het taalbeleid nog verder bijgestuurd. Het huis van het Nederlands, het integratiecentrum de SOM en de stad en het OCMW tekenden hiervoor recent een samenwerkingsakkoord.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier