Nieuw systeem helpt mensen met schrijf- en leesproblemen

Redactie KW

Het West-Vlaams softwarebedrijf Sensotec is klaar met een nieuw computerprogramma dat mensen met dyslexie kan helpen met hun schrijf- en leesproblemen. Bij Sensotec in Jabbeke, dat nu bijna 25 jaar bestaat, werken 36 mensen. Het softwarebedrijf heeft zich gespecialiseerd in technologie voor blinden, slechtzienden en mensen met een beperking. Sensotec noemt het nieuwe dyslexiepakket Wody ‘spraakmakend’ en binnenkort is het ter beschikking in verschillende talen.

Een kleine tien procent van alle mensen is dyslectisch en kampt met lees en schrijfproblemen. Het is een stoornis die nooit overgaat. Letters worden verward en foutloos lezen of schrijven is een bijna ondoenbare opdracht.

Toch zijn er door bedrijven als Sensotec nieuwe technieken op de markt die heel wat soelaas brengen. Kinderen met dyslexie zijn soms erg pienter en de uitdaging is om ze toch goed te laten scoren in hun studies. De nieuwe software Wody kan daarbij helpen.
Het systeem geeft aan welke woorden en met de juiste spelling je wellicht wilde schrijven. Eerder bracht Sensotec ook al het belangrijke pakket Kurzweil op de markt, en daarmee is de woordvoorspeller Wody perfect compatibel.

Wody kan zowel thuis, op het werk als op school eenvoudig gebruikt worden op elke computer. Het pakket ligt binnenkort in de winkel voor zo’n 200 euro. Sensotec is als bedrijf erg fier op het nieuwe programa. Ze zitten in een nagelnieuw bedrijfsgebouw in Jabbeke en gooien binnenkort op Openbedrijvendag de deuren open.

(jv/sk)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier