Nieuw subsidiereglement voor knotbomen en hagen in Vleteren

Redactie KW

De gemeenteraad van Vleteren voerde maandag een aantal wijzigingen door aan het subsidiereglement voor het onderhoud van kleine landschapselementen.

“De kostprijs voor het knotten van één knotboom ligt met 12,5 euro toch wel aan de hoge kant. Die wordt verlaagd naar 6 euro per stuk,” aldus burgemeester Stephan Mourisse (LVP). “Bovendien zijn het telkens dezelfde aanvragers met telkens dezelfde bomen die een subsidie aanvragen. Er komen nergens nog knotbomen bij. Misschien moeten we de aanplant van nieuwe knotbomen gaan betoelagen. Bepaalde hagen worden betoelaagd maar hebben zeker geen meerwaarde qua natuur en landschap. Vandaar dat de subsidies voor hagen kleiner dan anderhalve meter worden geschrapt.”

“Controles op verkeerde moment”

“Veelal krijgen de aanvragers een subsidie, maar enkele jaren later zien we dat die bomen dood zijn”, aldus nog de burgemeester. “De subsidie werd nog nooit teruggevraagd. Trouwens, welke aanvrager zou dat nu gaan terugbetalen? De timing van controles is niet gepast voor de hagen. De haag is meestal al geschoren voordat de eerste controle gebeurt. Vandaar een aantal voorstellen tot verandering omtrent beoordeling van de aanvragen, tarieven, opvolging, planopmaak, timing en controles.”

Het nieuwe reglement zou in werking treden vanaf 1 oktober. De lopende dossiers zouden eind augustus worden afgehandeld volgens het oud reglement. Per poel zou wel nog 100 euro worden uitbetaald.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier