Nieuw Romeins Archeologisch Museum opent de deuren (Foto-special)

Redactie KW

In Oudenburg opent vanavond het nieuw Romeins Archeologisch Museum. Samen met een nieuw cultureel centrum en het Abtspark, moet dit een toeristische troef worden. In het museum ligt het resultaat van 50 jaar archeologisch onderzoek naar het verblijf van de Romeinen bijna 1700 jaar geleden. Midden in een woest kustlandschap hadden de Romeinen bijna 400 jaar lang daar een legerplaats vol soldaten.

Op het grote plein stond ooit de Sint-Pietersabdij, maar dat is lang geleden. Enkele honderden meters verderop en nog eens 1500 jaar daarvoor was er in Oudenburg een nog veel indrukwekkender bouwwerk van de Romeinen. De stad en de Romeinen hebben iets met elkaar.

De bezoeker krijgt in het nieuwe museum zowat alle waardevolle voorwerpen te zien die hier de laatste 50 jaar zijn opgegraven.

Wie meer wil weten over het Romeins castellum van Oudenburg kan zich in het museum een goed beeld vormen. De vestiging vol soldaten lag ongeveer waar nu de kerk van Oudenburg staat. In Oudenburg is ook een belangrijke Romeinse begraafplaats teruggevonden. In elk geval is het museum een toeristisch en educatieve aanwinst voor de streek.

Naast het museum komt in het zelfde complex ook een polyvalentezaal voor het Cultureel Centrum van Oudenburg.

In de Zeewacht van 5 juni leest u een verslag van de opening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier