Nieuw repertoire voor beiaard in Brugge

Redactie KW

In Brugge legt de beiaardier de laatste hand aan een nieuw repertoire. Om de twee jaar met Pasen worden de melodieën van het automatische klokkenspel aangepast. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want om de nieuwe muziekversie te installeren moeten er honderden pluggen in de reuzenspeeltrommel worden verstoken.

Als je deze melodie hoort op de Brugse beiaard weet je hoe laat het is. De automatische beiaardversie van “Zie je van Brugge, zet je vanachter” maakt deel uit van het nieuwe repertoire dat de volgende twee jaar over de stad zal klinken. Beiaardier Frank Deleu koos voor muziek die aan Brugge is gelinkt iedere keer als de beiaard de tijd aangeeft.

1300 pluggen, elke noot één

Intussen is de beiaardier en zijn team al ruim een week in de weer met het herschikken van de muziektrommel. Voor het nieuwe repertoire moeten er 1300 metalen pluggen in de trommel worden vastgemaakt. Iedere plug staat voor een andere noot. Vanaf Pasen zullen de nieuwe melodieën weerklinken als de tijd wordt aangegeven. Naast dit automatisch beiaardspel vinden er in Brugge enkele keren per week ook live concerten plaats.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Nieuw repertoire voor beiaard in Brugge

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier