Nieuw politiegebouw definitief op Kortrijk Weide

Redactie KW

Het nieuwe politiegebouw in Kortrijk komt dan toch op Kortrijk Weide, het oude spoorwegterrein aan de Westelijke Ring. En de jongeren zullen daar ook kunnen fuiven. Het stadsbestuur heeft de definitieve inkleuring van Kortrijk Weide vastgelegd. En ook voor het gebied dat erop aansluit zijn er al heel wat bestemmingen die verder onderzocht worden. In totaal gaat het om een nieuw stadsdeel van dertien hectare.

Drie jaar geleden al zou naast de oude NMBS-loods op Kortrijk Weide het nieuwe politiegebouw verrijzen. De federale en de lokale politie, die nu nog in een verouderd gebouw zit, zouden er samen een onderkomen vinden. Maar de aankoop en de vervuiling dwarsboomden die plannen, alternatieven passeerden de revue, maar nu is de locatie dan toch definitief, net als het hele plan voor Kortrijk Weide.

Jongerenontmoetingscentrum

“Als wij inzoomen op de Weide dan kunnen we zeggen dat de loods zeker een bestemming zal krijgen, en dat de kop het nieuwe jongerenontmoetingscentrum wordt,” zegt burgemeester Lieven Lybeer. “Ook de parking zal blijven met de mogelijkheid eventueel van ondergronds parkeren. En wat gisteren zeker beslist is, dat is het nieuwe politiegebouw dat naast de loods komt. Ik hoop dat wij in 2014 het gebouw kunnen inhuldigen.”

Het ontwerp van architect Xavier De Geyter van destijds wordt opnieuw vanonder het stof gehaald. En ook de jeugd, die een tijdje geleden al symbolisch de eerste steen legde, mag juichen: ze zullen straks kunnen fuiven.

Maar Weide is slecht een deeltje van een heel nieuw stadsdeel. Zo is er ook de site van de Blekerij waar vooral woonprojecten komen. En er zijn nog plannen voor het stadsdeel.

Nieuw zwembad?

“In de NMBS-loods zou Howest misschien een locatie krijgen en op de restgronden aan de Westelijke Ring zou ook plaats zijn om het gerechtsgebouw verder uit te breiden,” weet schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens. “Ook de mogelijkheden voor een nieuw zwembad worden onderzocht.”

Maar dat zijn voorlopig nog plannen, hoewel begin vorig jaar al met grote trom het nieuwe gebouw voor de rechtbank van eerste aanleg werd aangekondigd, en de werken al volgend jaar zouden starten. Of hoe het kan verkeren….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier