Nieuw opnamebeleid halveert wachtlijst in woonzorgcentra

Redactie KW

De invoering van het nieuwe opnamebeleid halveert de wachtlijst van het OCMW-Roeselare: van 826 kandidaten in 2007 tot 420 vorig jaar. „Het fabeltje dat bejaarden hun rusthuiskamer niet kunnen betalen, klopt niet”, duidt directeur Steven Verdoolaege. „Negen op tien bewoners staan zelf in voor de verblijfskosten.” De residentiële ouderenzorg wordt uitgebouwd, met maximale aandacht voor hoog kwalitatieve zorg. Eind 2010 opent het nieuwe woonzorgcentrum De Zilverberg met 120 woongelegenheden.

Het OCMW-Roeselare lijstte de kerncijfers van de woonzorgcentra 2008 op. Vastgesteld wordt dat 71 procent van de bewoners vrouwen zijn. „Als gevolg van de vergrijzing verwachten we in de toekomst een stijging van het aantal echtparen”, zegt Steven Verdoolaege, directeur seniorenzorg. Drie kwart van de woonzorgpopulatie is ouder dan tachtig jaar. Bijna zeven op de tien bewoners is zwaar zorgbehoevend.

In mei verleden jaar wijzigde het opnamebeleid grondig. „Vroeger kregen kandidaat-bewoners een rangorde op de vier wachtlijsten op basis van chronologie (de datum van inschrijving)”, zegt OCMW-voorzitter Geert Depondt. „Door dit criterium groeiden de wachtlijsten onbeheersbaar aan: van 300 in 2004 tot ruim 800 in 2007. Kandidaat-bewoners meldden zich uit voorzorg aan. Er werd geen rekening gehouden met de graad van zwaarbehoevendheid.”

Het OCMW-Roeselare geeft nu prioriteit aan de meest zorgbehoevende en kwetsbare ouderen. Criteria zijn: minimum 65 jaar, zorgbehoevend en men moet in Roeselare wonen of een link met Roeselare aantonen. „Dit opnamebeleid wordt aangestuurd door een interne opnamecommissie en het comité seniorenzorg.”

Thuiszorg speerpunt

Dit actief beheer resulteerde in de halvering van de bestaande wachtlijst: van 826 naar 420 kandidaten. Verder engageert het OCMW zich om voor de mensen die niet langer in aanmerking komen voor de opname in een woonzorgcentra een alternatieve oplossing via de eigen zorgcoördinator te zoeken. „Er wordt zwaar ingezet op een optimale afstemming met de eigen diensten en samenwerking met andere zorgpartners. Dit betekent dat thuiszorg mee een speerpunt vormt van het seniorenbeleid van het OCMW.”(LVA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 19 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier