Nieuw ontwerpbeheersplan voor Vrijbos in Houthulst

Nieuw ontwerpbeheersplan voor Vrijbos in Houthulst
Redactie KW

Wat zijn de plannen met het Vrijbos in Houthulst de komende 20 jaar. Het antwoord op die vraag, is te lezen in een ontwerpbeheersplan van het Agentschap Natuur en Bos. Vandaag is er ook een info-avond over in het Markthuis in Houthulst. Het Vrijbos is een waardevol bosgebied van 350 hectare groot. Eén derde daarvan is toegankelijk voor het publiek.

De zomereik is één van de weinige bomen uit het Vrijbos die de eerste wereldoorlog hebben overleefd. De meeste bomen zijn aangeplant in de jaren 20. Ook exotische soorten, zoals Amerikaanse eik en vogelkers. Die moeten eruit, staat in het nieuwe ontwerpbeheersplan. Inheemse soorten krijgen voorrang, er moeten ook meer poelen komen en wandelaars en fietsers moeten het bos vlot in en uit kunnen.

Het bos kan bijvoorbeeld, als daar vraag naar is, ook opengesteld worden voor ruiters. Het ontwerpbeheersplan geldt wel alleen voor het openbare gedeelte van het bos en niet voor het militaire domein. Het munitiedepot sloot er nochtans 7 jaar geleden zijn deuren. Maar ook DOVO, de ontmijningsdienst van het leger ligt aan de rand van het Vrijbos, en omwille van veiligheidsredenen blijft het volledige militaire domein ontoegankelijk voor wandelaars.

Alle geïnteresseerden kunnen het ontwerpbeheersplan nog tot 15 november inkijken in het gemeentehuis van Houthulst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier