Nieuw maritiem centrum voor de zee in vuurtorengebouw Blankenberge

Redactie KW

In het vuurtorengebouw aan het staketsel van Blankenberge komt een nieuw maritiem educatief centrum voor de zee.

Dat staat in het beleidsplan dat de nieuwe Open-Vld-Sp.a bestuursploeg van Blankenberge heeft toegelicht. In het gebouw zullen jongeren, toeristen en inwoners op termijn van alles kunnen leren over stormen, kustverdediging en onder meer energie op zee. “Het idee is om van de vuurtoren een soort uitvalsbasis maken, een centrale plaats voor alles wat met het maritieme erfgoed te maken heeft”, zegt Philip Konings, schepen van toerisme. “We denken ook aan een vertrekponton hier dichtbij in de havengeul voor excursies naar de windmolenparken”.

Inventarisatie

Blankenberge denkt aan een multifunctioneel gebeuren in het gebouwtje dat dateert van 1950. Het telt verscheidene terrassen en helemaal bovenaan, op 32 meter, is er het lichtbaken dat nog altijd werkt. “Er is al een inventaris gemaakt. Er is een rapport opgesteld”, vervolgt de schepen. “Er is ook een werkgroep. Essentieel zal zijn om alle partijen te laten samenwerken. De Vlaamse overheid, de reddingsdienst, wij gaan als stad coördineren”.

Nog meer projecten

De bestuursploeg wil nog veel meer doen in de komende zes jaar. Zo onderzoeken ze de mogelijkheden op ondergrondse parkings die het stadsbeeld moeten verfraaien rond de haven. Er komt wellicht ook een nieuwe markt voor ambachtelijke streekproducten, een project van duurzame anticonceptie voor jonge vrouwen en meer samenwerking in de cultuursector.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier