Nieuw koffiedistributiecentrum goed voor 30 jobs

Een nieuw distributiecentrum voor koffie moet 30 extra jobs opleveren in de Zeebrugse haven
Redactie KW

Het Antwerpse koffiebedrijf Efico investeert 30 miljoen euro in een nieuwe logistiek centrum in Zeebrugge. Het bedrijf zal op termijn werk verschaffen aan 30 personen. Op een site van tien hectare in de binnenhaven worden tijdens de tweede helft van augustus de eerste koffiebonen verwacht.

Het gebouw wordt duurzaam en zal voldoen aan de strengste normen qua voedselveiligheid. De installatie voor de behandeling van de koffiebonen wordt uniek in de wereld.

Efico verhandelt al koffie sinds 1926. De koffie is afkomstig uit 37
producerende landen en wordt gedistribueerd naar 650 klanten-koffiebranders in heel Europa. Het volume dat vanaf de tweede
helft van augustus wordt behandeld in Zeebrugge, is ongeveer zo groot als de volledige Belgische consumptie op jaarbasis. Het gaat om 950.000 zakken van 60 kilogram bonen.

Er zal in Zeebrugge plaats zijn voor opslag, herverpakking, sortering, veredeling en distributie. De activiteiten in Zeebrugge worden ondergebracht in het dochterbedrijf SeaBridge.

De nieuwe loods die Efico in Zeebrugge optrekt, is volledig klimaat-neutraal en milieu-neutraal. De temperatuur en de vochtigheid in
de opslagplaats wordt constant gehouden met energie die ppgewekt wordt via 19.900 vierkante meter fotovoltaïsche cellen op het dak. De lucht- en productkwaliteit in het gebouw wordt extra gegarandeerd door een uniek filtersysteem dat kruisbesmetting van goederen door schimmels en mycotoxines moet tegengaan. In het gebouw zal enkel worden rondgereden met elektrisch aangedreven vorkliften.

Omdat de koffie via containers rechtstreeks naar Zeebrugge wordt
verscheept, zullen na een eerste volledig exploitatiejaar 3000
vrachtwagenritten worden uitgespaard. De distributie naar alle uithoeken van Europa gebeurt vooral via het spoor.

Havenvoorzitter Joachim Coens is bijzonder tevreden met de opstart van het eerste bedrijf in de nieuwe logistieke maritieme zone in Zeebrugge. “De idee van een maritieme logistieke zone is eigenlijk gegroeid uit het toenemende belang van Zeebrugge als Europees distributieplatform voor internationale goederen en uit de ambitie om toegevoegde waarde op de logistieke keten te enten.”

” Ik stel vast dat steeds meer etenswaren een intercontinentale weg afleggen en Zeebrugge daarbij als tussenstop aandoen. Met de komst van Efico krijgt Zeebrugge als logistiek knooppunt
voor voeding een extra dimensie. Het concept van het bedrijf sluit ook perfect aan bij het imago van ‘clean port’ dat Zeebrugge wil zijn”, zegt Joachim Coens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier