Nieuw herstelcentrum voor ouderen uniek voor Vlaanderen

Redactie KW

Kortrijk mag als eerste in Vlaanderen een uniek herstelcentrum voor ouderen inrichten. Het centrum is bedoeld voor wie na een operatie nog wat hulp nodig heeft of nog even tot rust wil komen. Vroeger was er nog een klassiek hersteloord in Waregem, maar tegenwoordig moeten ouderen naar de kust om te revalideren. Het centrum in Kortrijk zou over een halfjaar open gaan.

In dit pand aan het Plein in Kortrijk komen straks 26 bedden voor ouderen die na een operatie nog wat langer moeten herstellen. Vandaag heeft het Riziv daarvoor de toestemming gegeven. Zes partners onder wie het woonzorgcentrum St. Vincentius, het AZ Groeninge, het OCMW en familiehulp slaan de handen in elkaar. Maar niet alleen dat is uniek.

“Tweede belangrijk punt is dat in het centrum ook de thuiszorgpartners actief zullen zijn in bijvoorbeeld de zorg van de persoon die zij reeds vroeger verzorgden,” zegt Bernard Bruggeman van woonzorgcentrum Sint-Vincentius. “Dat is uniek in Vlaanderen en voor dat proefproject hebben wij nu ook de toestemming.”

De nood aan zo’n centra in de provincie is erg groot gezien de toenemende vergrijzing. Vroeger was er nog het hersteloord de Karmel in Waregem.

“Dat is het grote knelpunt vandaag. Ofwel blijven ze langer in het ziekenhuis wat eigenlijk niet de bedoeling kan zijn, ofwel gaan ze naar een hersteloord maar die liggen in West-Vlaanderen aan de kust.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier