Nieuw grensarbeidersstatuut remt Fransen niet af om bij ons te werken

Redactie KW

Ondanks het gewijzigde statuut van de grensarbeid blijft het voor Franse werknemers interessant om bij ons te komen werken.

Dat blijkt uit cijfers van Unizo en Eureschannel. Zij bekeken de grensoverschrijdende arbeidsstromen in 2012 sinds de wijziging van het fiscaal gunstige statuut. “De belastinghervorming lijkt geen invloed te hebben op het aantal Franse grensarbeiders dat in België komt werken” zegt Axel Ronse van Unizo Zuid-West-Vlaanderen. “Het is vooral het significante inkomensverschil dat doorslaggevend is”, luidt het.

Netto-jaarloon

Op basis van een reeks simulaties van de jaarlijkse netto-inkomsten ziet men dat vooral ongehuwde Franse grensarbeiders die geen kinderen ten laste hebben een lager nettoloon overhouden door het nieuwe stelsel. In vergelijking met het oude gaat het om een daling van 15% voor polyvalente werknemers tot -24 % voor hoofdverplegers. “Toch hebben Franse werknemers ook onder het nieuwe stelsel van belastingheffing er alle belang bij om in België te komen werken. Het voordeel voor een ongehuwde informaticus zonder kinderen is 1 088 euro per jaar en dat kan oplopen tot 10 823 euro voor een gehuwde kok met 2 kinderen ten laste”.

Axel Ronse : “Werken over de grens blijft interessant voor Franse grensarbeiders. Naast de vaak hogere lonen in België, genieten de Fransen, in het bijzonder diegene met kinderen ten laste, van een aanzienlijk voordeel, dit in tegenstelling tot de Belgische grensarbeiders”.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier