Nieuw Comité is tegen verkaveling Gemeneweidebeek

Redactie KW

In Assebroek bij Brugge is een comité opgericht dat zich kant tegen een nieuwe verkaveling in het midden van de bebouwde kom. Het gebied Gemeneweidebeek is 50 hectare groot en vormt een uitgestrekte groene long middenin de Brugse deelgemeente. De buurtbewoners , samen zo’n 700 gezinnen, vrezen dat een deel van die Gemeneweidebeek bebouwd zal worden. De stad Brugge vindt dat de wijkbewoners zich niet echt ongerust moeten maken.

Voor veel huizen in de buurt van de Gemeneweidebeek biedt de groenzone een monumentaal uitzicht. In de verte zie je de torens van Brugge, maar al bij al is het hier, precies door deze weide, erg landelijk.

“Het is een wijknatuurgebied,” zegt Pieter Spanooghe. “Veel mensen gaan er ‘s avonds wandelen met de hond. Het is genieten van de natuur en tot rust komen. Rondom rond staan huizen en middenin dus 50 hectare groen en open gebied. Dat is het wonderlijke aan het gebied.”

Vanaf vandaag wil het comité de hele buurt op de hoogte brengen van de plannen die op til zijn. Ze gaan van deur tot deur met affiches en willen ook een petitie houden. De ongeruste buurtbewoners hebben heel wat argumenten om van deze groene zone geen bouwverkaveling te maken. De hele buurt hier heeft in de winter op de weide nog geschaatst.

” Dit gebied is erg waterziek. In de winter komt het helemaal onder water te staan., ten tweede is het ook op natuurvlak erg waardevol. Ten derde vrezen we ook, als we Assebroek zo verder blijven volbouwen dat we tot erg verkeersprobleem zullen komen.”

Inmiddels is het gebied opgedeeld in een zone Klein Appelmoes en een ander deel dat Gemeneweidebeek blijft. Volgens de stad Brugge is het wel degelijk de bedoeling om 40 hectare van het gebied als natuurzone te vrijwaren en zelfs verder te ontwikkelen. Alleen in het zuidelijke gedeelte, zo’n 8 hectare dicht bij de Astridlaan van Assebroek, zou gebouwd worden. De ongerustheid in de wijk is volgens de stad wat voorbarig. Wellicht komt er maandag al een extra bewonersbrief die meer duidelijkheid moet brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier