Nieuw boek over wielerlegende Roger Decock

Redactie KW

De oudste Belgische ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen Roger Decock koerste samen met de grootste kampioenen: Bartali, Bobet, Coppi, Van Steenbergen, Schotte, Van Looy…. ‘Cockske’ uit Tielt wordt er in april 84 en hij is een van de laatste getuigen uit de roemrijke wielerperiode na de Tweede Wereldoorlog. Kleindochter Veronique Coene en boezemvriend Guido Van Cauwenberghe schreven over Roger Decock een beklijvend levensboek: “Roger Decock, sluw en slim”.

Het levensverhaal van Roger Decock leest als een kwajongensroman. In alles wat hij deed, was Cockske succesvol, Roger Decock, de kleine smokkelaar tijdens de oorlog, … Decock, de held van de Aubisque, de redder van de Nederlander Wim Van Est die tijdens de Tour de France van 51 rechtdoor het ravijn indook. Roger Decock, de winnaar van Parijs – Nice in ’51, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in ’52, zijn strafste stoot, zijn mooiste zege.


Het boek is een sterk levensverhaal, maar ook een schilderij van hoe het leven er toen nog helemaal anders uitzag in Vlaanderen. Niet geschreven door een sportjournalist, maar door twee mensen die Roger Decock, heel na aan het hart liggen, zijn kleindochter Veronique én boezemvriend Guido Van Cauwenberghe.

“Roger Decock, sluw en slim” is uitgegeven door Pinguin Productions, telt 176 blz’n, vol met schitterende foto’s en boeiende anekdoten, en is te koop in de ‘betere’ boekhandel.

Meer maandagavond in het WTV-nieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier