Nieuw boek over de naoorlogse slachtoffers van de oorlog

Redactie KW

In de bibliotheek van Ieper werd woensdagavond het boek ‘Land van schroot en knoken’ voorgesteld. Het handelt over de talloze slachtoffers die de op het terrein achtergelaten munitie heeft geëist in de regio Ieper.

Auteur van het boek, dat is uitgegeven bij Davidsfonds is Geluwenaar John Desreumaux, die verbonden is aan het stadsarchief van Ieper. Acht jaar heeft hij aan het boek gewerkt. Hij heeft het over de diverse soorten slachtoffers : spelende kinderen of mensen zonder geld die dadelijk na de oorlog wat probeerden te verdienen met oud ijzer, maar ook boeren en de jongste jaren vooral liefhebbers en verzamelaars, die er soms ook een lucratief handeltje van maken.

Dat dit thema ook bijna honderd jaar naar de oorlog nog tot de verbeelding spreekt, bewijst de bomvolle zaal bij de voorstelling van het boek. Ook de ontmijningsdienst Dovo was aanwezig om zijn werking toe te lichten en te wijzen op het gevaar dat de achtergelaten oorlogstuigen ook op vandaag nog betekenen in de frontstreek. “Voor ons is de oorlog nog altijd niet voorbij” , aldus adjudant major Daan Verfaillie van Dovo..

(JRE)

Zie ook Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 11 maart 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier