Nieuw alternatieve visserijtechniek moet impact op ecosysteem op zee verminderen

Redactie KW

De Vlaamse visserijsector breidt het gebruik van alternatieve vistuigen uit. Na de introductie van de Sum Wing en het Aqua Planning Gear (APG) is nu ook gewerkt aan de Ecoroll, een systeem waardoor het bodemcontact bij het vissen tot een minimum wordt beperkt.

De boomkorvisserij blijft een efficiënte visserijmethode om te vissen op platvis die nabij de bodem leeft, maar heeft de perceptie tegen dat er te veel impact op het ecosysteem zou zijn. Zowel wetenschappers als reders blijven daarom zoeken naar alternatieven voor de traditionele stalen buis die de voorkant van de netten openhoudt. Dit leidde tot het testen en de introductie van verschillende vleugelprofielen. Joël Snauwaert Maritieme Constructies ligt aan de basis van het ontwerp van de Ecoroll en leverde verschillende exemplaren voor het uittesten op een aantal vaartuigen. Met ondersteuning van het ILVO en SDVO werd dit profiel ook op schaal in een proeftank uitgetest.

Minder brandstof & CO2

“De Ecoroll kan op bepaalde visgronden een uitstekend alternatief zijn. Dankzij zijn hydrodynamische vorm glijdt die veel beter door het water en wordt het bodemcontact tot een minimum beperkt. Dit resulteert in een duidelijk aantoonbare verminderde trekkracht, minder weerstand en bijgevolg ook verminderd brandstofverbruik en CO2-uitstoot”, zegt Urbain Wintein, voorzitter van de Rederscentrale en zelf ook reder van de Z.121 Deborah.

(A.D.)

Nieuw alternatieve visserijtechniek moet impact op ecosysteem op zee verminderen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier