Niet stemmen als je in Nederland woont door fout ambassade

Redactie KW

In deze verkiezingsstrijd was er een en ander te doen rond een groep mensen die niét wilden gaan stemmen, maar blijkbaar is het voor zij die willen kiezen ook niet simpel. Evi Koot, afkomstig uit Sint-Michiels, maar momenteel woonachtig in Nederland, kán immers haar stem niet uitbrengen. De reden? Geen uitnodiging gekregen.

“Door een nieuwe meldregeling van de Belgische Ambasade in Den Haag hebben waarschijnlijk een heleboel Belgen geen uitnodiging mogen ontvangen om te stemmen”, legt Evi Koot uit. De ambassade had besloten de stemplichtigen te verwittigen via e-mail, maar de database van de Belgische ambassade in Den Haag bleek niet compleet en dus kreeg een pak Belgen geen uitnodiging.

“Pech gehad”

“De ambassade heeft ook geen poging ondernomen om die mensen schriftelijk te verwittigen”, aldus Evi. “De stemplicht én het stemrecht is ons ontnomen.” Als reactie kreeg Evi te horen dat stemmen door dat foutje inderdaad niet meer kan : ‘pech gehad, ze hebben het nu te druk om dit netjes te corrigeren… Prettige middag nog…’ Er zou wel geen sanctie of boete volgen, klonk het nog. “Een fantastische start voor de nieuwe parlementaire ronde in een reeds fel bekritiseerde politieke sfeer!”, vindt Evi alvast.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier