Niet minder, maar meer uren voor kleine schooltjes op het platteland

Redactie KW

Het Vlaams Parlement heeft de nieuwe omkadering voor lagere en kleuterklassen goedgekeurd. “Voor kleinere scholen in de Westhoek en het platteland betekent dat goed nieuws”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Durnez uit Ieper.

“De eerste voorstellen waren dramatisch voor de kleinere scholen en de verderafgelegen wijkscholen, dit door de afschaffing van de aparte telling van de vestigingsplaatsen”, zegt hij. “Maar ik ijverde er met mijn collega’s, na overleg met veel schooldirecties uit de regio, mee voor dat het systeem van de aparte vestigingen behouden bleef”. Daardoor zijn heel wat scholen die aanvankelijk uren verloren, nu toch bij het winnende kamp. De nieuwe omkadering betekent voor de Westhoek ruim 1000 lestijden extra. Dit is een winst van een kleine 4 %.

“Uit bezorgdheid voor de leefbaarheid van de plattelandsgemeenten aanvaardde het parlement mijn amendement waarbij het leerlingenaantal in scholen die gelegen zijn in gemeenten met een bevolkingsdichtheid tot 100 inwoners/km² fictief met 5% verhoogd wordt waardoor extra lestijden gegenereerd worden. Voor de Westhoek betekent dit dat de scholen gelegen in Lo-Reninge, Vleteren, Heuvelland en Alveringem vanaf 1 september 2012 bovenop de nieuwe omkadering extra lestijden krijgen.”, vervolgt Durnez.

Voor de Westhoek betekent dit geraamd – per gemeente:

– Alveringem: +54 uren

– De Panne: +47

– Diksmuide: +55

– Heuvelland: + 131

– Houthulst: +5

– Ieper: +153

– Koekelare: +49

– Koksijde: +88

– Kortemark: +34

– Langemark – Poelkapelle: +19

– Lo-Reninge: +13

– Mesen: -7

– Nieuwpoort: +33

– Poperinge: +88

– Veurne: +19

– Vleteren: +54

– Wervik: +126

– Zonnebeke: +40

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Niet minder, maar meer uren voor kleine schooltjes op het platteland

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier