Niet minder dan 1015 faillissementen uitgesproken in West-Vlaanderen afgelopen jaar

Redactie KW

Op economisch vlak wordt 2013 in onze provincie een jaar om snel te vergeten.

Het aantal faillissementen is in de voorbije tien jaar nog nooit zo hoog geweest en er zijn ruim 1400 starters minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het economisch studiebureau Graydon. Dat verwacht trouwens volgend jaar niet meteen verbetering, in tegendeel.

In totaal zijn er dit jaar in onze provincie 1015 faillissementen. En dat zijn er ruim 100 meer dan vorig jaar. Een recordaantal en meteen ook het hoogste in Vlaanderen. Belangrijkste oorzaak van de faillissementen blijft natuurlijk de economische crisis waar we al sinds 2008 mee te maken hebben. En die eist ook dit jaar vooral zijn tol in de bouwsector en de dienstverlening. Daar gaan de meeste bedrijven failliet.

Kortrijk zwaarst getroffen

De streek rond Kortrijk is dit jaar het ergst is getroffen met 362 faillissementen. Maar ook Brugge deelt steeds vaker in de klappen met 301 ofwel bijna één vijfde meer dan vorig jaar. Opvallend; in Veurne is het aantal faillissementen zelfs meer dan verdubbeld.

Tot slot de vooruitzichten van Graydon voor volgend jaar. Een verbetering zit er voorlopig niet aan te komen, in tegendeel. Het studiebureau verwacht dat het aantal faillissementen volgend jaar nog eens met gemiddeld 5 procent zal stijgen.

(T.N./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier