Niet meteen oplossing voor overvolle treinen tussen De Panne en Gent

Redactie KW

Steeds meer treinreizigers – vooral studenten – op de treinverbinding De Panne-Gent zijn mistevreden over de overvolle treinen op zondag- en vrijdagavond. Een groep op de internetsite Facebook, die de problematiek aanklaagt, telt al meer dan 1.500 leden.


De treinverbinding tussen De Panne en Gent zorgt voor steeds meer ontevredenheid. Wekelijks wordt de trein gebruikt door studenten die op zondag naar Gent en op vrijdag terug naar huis reizen. Gefrustreerde studenten klagen over de overvolle treinen. Wekelijks staan ze samengepakt tussen andere studenten en hun bagage. Vaak moeten mensen op het perron blijven staan omdat de trein volledig vol zit.

Actie op Facebook

Om het probleem onder de aandacht te brengen, besloot de Lichterveldse student Dries Vancauwenberghe op de internetcommunity Facebook een groep te starten. ‘Meer treinen tussen West-Vlaanderen en Gent op zondag en vrijdag‘ telt intussen al meer dan 1.500 ontevreden leden. Op de Facebookgroep roept de Lichterveldenaar iedereen op om een klaagmail naar de NMBS te sturen. Opvallend is dat alle reacties dezelfde zijn : de NMBS weigert te reageren.

De 19-jarige student Journalistiek is niet de enige die actie ondernam. De Tieltse student Sociologie Ruben Billiet stuurde een mail naar al zijn vrienden. Daarin legt hij de situatie uit en roept hij iedereen op een klaagmail naar de NMBS te sturen en die mail naar al hun contactpersonen door te sturen.

Oplossing niet voor morgen

Volgens NMBS-woordvoerder Jochen Goovaerts is een oplossing niet meteen voor morgen. „We hebben geen garage waar we enkele treinstellen kunnen uithalen”, klinkt het. „We kunnen ook niet zomaar de dienstregelingen aanpassen. Dat kan maar twee keer per jaar. We willen eerst het probleem in kaart brengen alvorens een oplossing te zoeken. Daar zijn we nu mee bezig.” Open VLD-parlementslid Sofie Stalraeve uit Kuurne gaat volgende week donderdag alvast een parlementaire vraag stellen aan minister Inge Vervotte over de overvolle treinen. (Tim Vansteelandt)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 21 november 2008.

In De Weekbode editie Torhout en Tielt en Het Wekelijks Nieuws Kust zal u ook een een uitgebreide reportage kunnen lezen over de sfeer op zo’n ‘sardinetrein’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier