Nico Willaert biedt excuses aan op proces Lernout & Hauspie

Redactie KW

Als afsluiting van zijn verdediging voor het Hof van Beroep in Gent heeft een emotionele Nico Willaert opnieuw zijn excuses aangeboden aan de mensen die gedupeerd zijn door het faillissement van L&H.

“Het was nooit onze bedoeling om wie dan ook te duperen, maar ik kan niet anders dan vaststellen dat er op vandaag een gigantische schade is. ” Zijn excuses gingen ook naar zijn gezin die onder de hele affaire erg heeft geleden.

De woorden van Willaert stonden in schril contrast met de vraag van Lernouts advocaat vrijdag, die geen excuses aanbood maar ze wel eiste van medebeklaagde Hauspie.

In zijn verweer had advocaat Frank Marneffe het meer dan eens over het gebrek van verantwoordelijkheidszin van andere beklaagden, zonder namen te noemen. Willaert is samen met Hauspie de enige beklaagde die deels schuld bekende. “Wij willen het licht van de zon niet ontkennen. Anderen hebben tot in het absurde en zelfs de schaamte voorbij feiten ontkend. Mijn cliënt wilde dat niet doen en nam zijn verantwoordelijkheid. Wij hebben eerder al omschreven hoe alles is gebeurd onder de druk van de kwartaalcijfers. Zij waren begeesterd door een project dat op het laatste bijna obsessioneel voor hen werd. ” De advocaat benadrukte dat Willaert nooit uit hebzucht heeft gehandeld. Willaert leeft vandaag van het inkomen van zijn echtgenote.

Het openbaar ministerie had in het verleden een celstraf van 5 jaar gevraagd voor Willaert waarvan 3 jaar effectief. De raadsman van Willaert vroeg het Hof met aandrang om een eventuele celstraf zoveel mogelijk voorwaardelijk te houden. “Een arrest is er pas in 2009, wat bijna 10 jaar is na de feiten in de dagvaarding. Dat is geen kritiek naar het gerecht, enkel een vaststelling. Bovendien is deze zaak voor niemand van de beklaagden met dat arrest voorbij. Het burgerlijke luik van deze rechtszaak zal nog lopen, en in Ieper wachten nog andere procedures voor de burgerlijke rechtbank.”

De medepleiter van Marneffe, meester Fank Vandewalle, had eerder op de voormiddag enkele tenlasteleggingen uit de lange dagvaarding ontkend. Het ging over koersmanipulatie en emissiebedrog en met misbruik van vennootschapsgoederen. Aan het Hof werd ook gevraagd om te onderzoeken of voor bepaalde feiten een Belgische rechtbank wel bevoegd is aangezien o.m. de bekritiseerde informatie voor de beurswaakhond SEC in de VS werd vrijgegeven. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier