Nico Baelde uit Reningelst helpt trekpaardenkracht weer promoten

Redactie KW

In 2010 werd het project ‘Paardenkracht’ opgestart met als doel het promoten van het gebruik van het trekpaard bij werkzaamheden in en rond steden en gemeenten.

PKSG-voorzitter Jurgen Talpe verdient als hoefsmid de kost. Hij runt eveneens de bekende familiale paardenstal Talpe in Komen. “PKSG heeft als doel trekpaarden terug ingeburgerd te krijgen voor allerhande sociale, economische, toeristische en recreatieve activiteiten in een (semi-)professioneel kader. In die zin willen we als vzw. uitgroeien tot het eerste Vlaamse kennis-, onderzoeks- en opleidingscentrum voor het werken met trekpaarden bij b.v. natuurverenigingen, bosgroepen, groendiensten, overheden, steden en gemeenten die trekpaarden op één of andere manier terug aan het werk willen zetten.”

Huisvuil ophalen

“Diverse Vlaamse (o.a. Schaarbeek en Oudergem) maar vooral Franse steden en gemeenten gebruiken een nieuwe ecologisch vriendelijke manier van huisvuil ophalen met behulp van trekpaarden”, legt hij uit. “In Frankrijk hebben vandaag de dag meer dan 150 gemeenten één of meerdere trekpaarden in gebruik voor diverse doeleinden. Momenteel heeft PKSG twee projecten lopende in het Franse Halluin en Bailleul waar een trekpaard met stadskoets of huisvuilkar het straatbeeld siert. Hopelijk worden straks ook in Vlaanderen nog meer gemeentebesturen voor zo’n project gewonnen. Trekpaarden creëren jobs, werken ecologisch en brengen opnieuw sociaal contact onder de inwoners.”

(Hopa)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier