Nicky De Munster uit Waregem leidt internationale crew in Mars-simulatie VS

Redactie KW

Nicky De Munster vertrekt halfweg volgende december naar Utah in de Verenigde Staten om er een simulatie mee te maken van een missie naar Mars. Hij leidt er zelfs de internationale crew. Het is de tweede keer dat de leraar informatica aan het CVO Waregem-Anzegem-Tielt aan zo’n simulatie deelneemt.

De simulatie vindt plaats in het Mars Desert Research Station in Utah in de Verenigde Staten van Amerika. Samen met een Belg – een medewerker van Technopolis – en vier Amerikanen laat hij zich vrijwillig ‘opsluiten’ in het Station. Nicky De Munster is er commandant van de missie. Ze verblijven in een cilindervormige module, die een diameter heeft van acht meter en twee verdiepingen telt. “In de module zijn we niet gewichtloos, omdat we bij wijze van spreken al geland zijn op Mars. Om naar buiten te gaan moeten we wel een speciaal pak dragen”, vertelt Nicky.

Missie van twee weken

In de onderste verdieping zijn er een werkplaats, laboratorium, toilet, douche en op de tweede verdieping van de Mars-module bevinden zich o.a. de keuken en de slaapkamers. “Al is slaapkamer een groot woord”, zegt Nicky. “We krijgen eigenlijk een plank van zo’n 70cm breed om op te slapen.” De missie start op 17 december en duurt tot 31 december. Nicky is commandant van de crew en dat betekent dat hij alle belangrijke beslissingen moet nemen, dat hij de taken binnen de groep verdeelt en dat hij ook het dagrapport samenstelt.

(TVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier