Nicky De Munster is straks boordingenieur tijdens een gesimuleerde Marsmissie

Redactie KW

Het worden spannende tijden voor Nicky De Munster. Van 7 tot en met 20 februari maakt de Biestenaar deel uit van een volledig Belgische equipe, wat al uniek is op zich, die deelneemt aan een gesimuleerde Marsmissie in de Amerikaanse staat Utah. Ruimtevaarder Frank De Winne is peter van het project.

„Als actief lid van de Vereniging voor Sterrenkunde en als space teacher van de Euro Space Society, stelde ik me enkele maanden geleden kandidaat om deel uit te maken van een internationale crew die zich gedurende vijftien dagen vrijwillig laat opsluiten in een Marshabitat van twee verdiepingen hoog en met een doorsnede van 8 meter, volledig geïsoleerd van de buitenwereld”, opent Nicky De Munster die in de Bieststraat in Waregem woont.

De missie heeft vooral een pedagogisch doel. „De experimenten die we uitvoeren gaan over verschillende wetenschappelijke domeinen waaronder biologie, geologie, hydrografie, weerkunde, aardrijkskunde, zonne-energie, composteren, het beschermen van de omgeving en het recycleren van water. Met onze missie willen we vooral de wetenschap promoten in het onderwijs. Aangezien vier van de zes bemanningsleden actieve leerkrachten zijn, zullen we de leerlingen dan ook zo goed mogelijk wegwijs maken in deze bijzondere wereld.”

Geen plezierreisje

Hoewel het een droom is van menig heelalfanaat om dergelijk experiment mee te maken, mag duidelijk zijn dat dit geen plezierreisje wordt. „We moeten de instructies nauw volgen”, vertelt De Munster. „Het wordt allemaal levensecht. We zullen op regelmatige basis zogezegde planeetwandelingen maken met een astronautenpak van 13 kilogram en we overleven op astronautenvoedsel. Het enige waar we niet mee moeten leren leven, is de gewichtloosheid.” (Benny Wouters)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Gaver) van 29 januari 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier